SASHA DIGIULIAN WORDT EERSTE VROUW DIE “LOGISCHE VOORUITGANG” GRATIS BEKLIMT OP EL GIGANTE, MEXICO

Five Ten l Terrex-atleet, Sasha DiGiulian, is een van ’s werelds beste bergbeklimmers. De voormalige Wereldbekerkampioen heeft vele primeurs behaald, waaronder het feit dat hij de eerste vrouw was die een klim naar de moeilijkheidsgraad van 5.14d (een indrukwekkende prestatie voor elk geslacht) opnieuw heeft aangegeven. Maar misschien is haar grootste teek tot nu toe haar recente beklimming van ‘Logical Progression’, een notoir moeilijk 3.000 meter hoog gezicht in het afgelegen Cascada de Basaseachi National Park, Mexico. Sasha werd niet alleen de eerste vrouw die de route zonder vallen aflegde, maar de beklimming betekende ook dat ze terugkeerde naar de sport nadat ze aan de kant was gezet door heupoperaties.

SashaElGigante-0984

De rotstoren, toepasselijk “El Gigante” genoemd, is hoger dan de legendarische El Cap van Yosemite en veel meer afgelegen. Het gerucht gaat dat het de hoogste rotswand van Noord-Amerika is. En als gevolg van politieke en geologische instabiliteit is elke poging om de monoliet te beklimmen potentieel gevaarlijk. De regio is verscheurd door drugskartels en de rots is notoir kwetsbaar. Bij Sasha’s eerste poging om de klim te doen, in maart 2020, begaf een richel het, sneed een touw door en doodde een van haar teamgenoten, de bekende basejumper en klimmer, Nolan Smythe. Sasha zwoer terug te keren naar El Gigante, maar de pandemie en operaties legden het plan meer dan een jaar stil.

Sasha en haar klimpartner, Vian Charbonneau, brachten zeven dagen op de muur door. Extreme hitte moedigde hen aan om bij zonsopgang te beginnen met klimmen, halverwege de middag uit te rusten wanneer de rots te heet was om aan te raken, en vervolgens in de schemering terug te keren naar hun taak, waarbij ze koplampen gebruikten om hun opwaartse vooruitgang te verlichten.

Er waren zeker enkele ijle momenten, slaapgebrek en pure uitputting. Maar we deelden een paar gekke lachjes en inspirerende momenten. Er is iets motiverends aan het beklimmen van een uitdagende route met een andere vrouw.

Sasha Digiulian

SashaElGigante-0789

Logical Progression bleek niet alleen een mijlpaal te zijn voor vrouwelijke klimmers overal, maar ook voor de nieuwste release van adidas Five Ten, de NIAD. De NIAD-klimschoen (vernoemd naar het acroniem voor een eendaagse beklimming van de iconische Nose-route op Yosemite’s El Cap), onthulde zijn big-wall-karbonades op El Gigante.

Ik vond de schoenen ongelooflijk voor de klim. Het NIAD presteerde super goed. Het klimmen bestond uit veel microkrimpen op fragiel rhyoliet, dus ik had een echt stevige randkracht nodig, die de NIAD VCS leverde. En de wrijvingsloze Stealth Rubber-zolen plakten als vliegenpapier aan de rots.

Sasha Digiulian

De heruitvinding van een klimklassieker, de adidas Five Ten NIAD, helpt niet alleen topsporters zoals Sasha om hun dromen te verwezenlijken, maar laat ook dromen uitkomen voor klimmers van alle niveaus. De adidas Five Ten NIAD werd gelanceerd in het voorjaar van 2021 en is verkrijgbaar in Lace-Up-, VCS- en Moccasym™-modellen.

Lees meer over adidas Five Ten klimschoenen inclusief de NIAD op adidas.com/klimmen

creatSource link

Adidas broek
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart